Despre sectia neonatologie Maternitatea Giulesti ( Panait Sarbu)

Vezi si post-ul despre Ce e bine sa mananci dupa o nastere naturala si de ce ?
Scriu acest post in principal ca raspuns la intrebarile din comentariul unei viitoare mamici la articolul "Avantaje si dezavantaje nastere Maternitatea Giulesti".

Intr-adevar, nu sunt prea multe informatii despre ce se intampla in maternitate la sectia neonatologie. Si cred ca e asa pentru ca o femeie care nu a mai nascut niciodata nu prea stie ce sa intrebe.

O sa fac si o scurta precizare, pentru ca sunt sigura ca nu toata lumea stie acest detaliu general.
Neonatologia, este ramura medicala care se ocupa de nou nascuti. Asadar sarcina si nasterea este in aria specializarii medicale numita obstetrica-ginecologie, iar ingrijirea bebelusului dupa nastere este in aria specializarii medicale numita neonatologie. Cu alte cuvinte, dupa nastere, medicul ginecolog nu se ocupa in continuare de copil, ci doar de mama, pana la externare. Copilul este preluat in grija de un medic neonatolog. Eu la Maternitatea Giulesti am avut-o ca medic neonatolog la copilul meu pe doamna doctor : Palosanu Cleopatra. Desi este o tipa tanara, in jurul la 35 de ani, mie mi s-a parut un doctor ok. La externare i-am oferit un buchet de flori cu o mica atentie atasata si aproape ca nu a vrut sa-l primeasca.

Dar sa revin la intrebarile viitoarei mamici.

Hainutele copilului

Dupa nastere, la sectia neonatologie, nu ti se cer niciun fel de hainute pentru bebe, intrucat la Giulesti, bebelusii, cat timp sunt in maternitate, inca sunt tinuti infasati, cu scutece de la spital. In schimb iti trebuie alte lucruri, despre care am scris aici.

Vizitele rudelor la bebelusi

Tatal, si daca sunt pe aproape, si alte rude, reusesc sa vada bebelusul dar intr-un cadru neoficial sa spun asa. Sotul meu l-a vazut pe Matei cred ca la nici o ora dupa nastere. A mers la sectia neonatologie la salonul de nou nascut, si o asistenta, care tocmai il cantarea si il masura i-a permis sa-l vada putin, cat sa se emotioneze de-a binelea si sa-i faca o poza. In rest, urmatoarele 2 zile, pana la externare nu l-a mai vazut. Pentru ca in salonul nou-nascutilor nu este permis accesul persoanelor din afara spitalului, cu exceptia mamelor. Insa stiu din auzite ca se mai practica sa dai niste bani la asistente si sa ti-l scoata un pic pe hol. Ma rog, astea sunt lucruri care se schimba de la o tura la alta, in functie de cadrele medicale si personalul auxiliar. Va orientati la fata locului.


Cadrele medicale

Si daca tot am adus vorba de cadrele medicale, aici e clar la noroc. Adica eu am cunoscut acolo o super asistenta, de fapt cred ca era medic rezident, care m-a ajutat cu copilul si mi-a arata ce si cum. Insa din pacate asta s-a intamplat abia sambata, in dimineata externarii. Pana atunci , asistentele pe care le-am intalnit pe tura toata ziua de vineri ( eu am nascut joi la pranz, dar abia vineri dimineata am reusit sa merg la copil) au fost total dezinteresate si aproape ca se evaporau cand era ora alaptarii.

Probabil asta se intampla si pentru ca ele primesc mult mai putine atentii decat asistentele de la Ginecologie. Dar asta pentru ca e total aiurea sa te duci cu banii in buzunar atunci cand te duci la copii, intr-un mediu steril. Ma rog. MAi departe o sa va povestesc putin cum au stat la mine lucrurile ca sa va faceti o idee. Dar tineti minte, nu este neaparat nevoie sa fie si la voi complicat ca la mine.

Cand m-am dus prima oara la alaptat, fiindca nu stiam exact cum sa procedez, am tras de maneca o asistenta si i-am spus ca sunt prima oara acolo si as dori sa ma ajute, ca nu stiu ce sa fac. Mi-a luat copilul si mi l-a pus in brate si mi-a zis sa merg pe scaun sa-l alaptez. Zis si facut! Dar copilul dormea dus. Atunci a venit asistenta si l-a strans un pic de cap in ideea de a-i deschide gura cred, sau de a-l trezi. ( gest care mie mi s-a parut prea violent pentru o fiinta asa mica).
Copilul a prins un pic mamelonul, dar cum spuneam, el era satul si adormit , asa ca nu am inregistrat un mare succes.

La urmatoare sesiune de alaptare, peste 3 ore adica, Matei era treaz si a supt un pic . Dar lucrurile nu mergeau chiar bine si cand a venit asistenta si am rugat-o sa ma ajute, sa vada ce nu fac bine mi-a strans un pic de mamelon si mi-a zis pe un ton bestelitor : "Pai ce sa suga, nu vezi ca nu ai lapte? ".

Mi-a cazut cerul in cap. Dupa ce am plecat de la alaptat m-am dus la pansat, si acolo am dat peste o asistenta batrana si destul de de treaba . Din vorba in vorba i-am zis oful meu, cu alaptatul. Cand a auzit, desi ea avea alte atributii, a venit la mine, m-a strans de ambele sfarcuri si din unul curgea lapte. Mi-a zis ca am lapte, ca o sa vina si la celalat sa nu-mi fac griji.


La urmatoarea sesiune de alaptat, am pus copilul la san mai increzatoare, insa ceva tot nu mergea bine. Matei se chinuia si se enerva. Am rugat-o iar pe asistenta sa ma ajute cu un sfat macar. A venit, a analizat problema si mi-a zis ca copilul nu poate sa suga ca nu am mamelonul format ( aveam mamelon aplatizat) , si imi trebuie un mamelon de silicon. Era prima oara cand auzeam de asa ceva. Am cerut detalii si mi-a zis ca pot sa cumpar de la ea unul daca vreau. Vroiam evident, dar eram si putin suspicioasa in ceea ce priveste bunavointa ei. Atunci am vorbit cu doamna doctor neonatolog si mi-a zis ca da, e nevoie, dar sa iau unul marimea S. Opaaa!! M-a bagat si mai tare in ceata! M-am intors la asistenta si i-am zis ca vreau unul marimea S. Ea destul de irascibila mi-a zis ca ea nu are pe marimi. Atunci i-am multumit pentru oferta dar i-am zis ca nu facem tranzactia.

L-am sunat pe sotul meu, i-am dat indicatiile necesare, si pana la urmatorul alaptat aveam un set de mameloane de silicon marimea S de toata frumusetea, de la Avent. Le-a cumparat de la farmacie. Le-am folosit la urmatorul alaptat si intr-adevar, altfel mergea treaba. Dupa aceea a venit o alta fata care avea aceiasi problema ca si mine, mamelon aplatizat. Deci nu eram singura cu aceasta problema. Oricum, mameloanele de silicon pot fi de ajutor si femeilor care nu au mamelonul aplatizat, in cazul in care face rani ( ragade) de la supt. Si din cate stiu eu aproape toate femeile fac. In acest caz mamelonul de silicon va atenua durerea pe care o simtit in timpul suptului si va va ajuta sa vedeti daca in laptele bebelusului ajunge si sange, lucru foarte posibil atunci cand aveti rani. Daca vedeti ca curge si sange, intrerupeti putin alaptatul. Sangerarea ar trebui sa se opreasca foarte repede. Pentru ragade, din cate stiu eu exista o singura crema recomandata, Garmastan .

Asadar alaptatul nu e pentru toata femeile asa de simplu, si din pacate uneori, nu ai norocul nici sa dai de personal binevoitor care sa te ajute. Insa cu rabdare si incredere lucrurile intra pe un fagas normal. Sfatul meu este sa nu renuntati. Daca nu puteti alapta cum trebuie la inceput, exista si varianta mulsului cu pompa speciala. Eu asa am procedat. Dar despre acest lucru am sa dau detalii intr-un post viitor.

In final, va dau niste sugestii cu niste lucruri pe care eu le-as fi facut daca as fi stiut atunci ce stiu acum:
* bateti-le pe asistentele de la neonatologie mai mult la cap in ceea ce priveste alaptatul daca vedeti ca ceva nu merge cum trebuie, nu spuneti "lasa ca o sa ne descurcam noi acasa!" pentru ca e posibil sa aveti complicatii mari, de genul mastitei, cum a fost dealtfel cazul meu
* cereti-le asistentelor de la neonatologie sa va puna sa va mulgeti la pompa lor din spital, pentru a vedea daca aveti lapte sau nu, si pentru a mai desfunda canalele.

Comentarii

Anonim a spus…
foarte interesant ce relatezi ! multumesc pentru informatii !
Anonim a spus…
am recitit postul despre bagajul de maternitate si am vazut ca "ne esti datoare" cu detalii despre ce e bine sa mananci dupa nastere...asteptam cu interes...
alina a spus…
Buna, multumesc de atentionare :)! Intr-adevar, sunt datoare cu multe articole acestui blog insa sper sa recuperez din handicap. Si am toate sansele cu cititoare asa atente ca tine :)! Am scris articolul despre alimentatia dupa nastere. Merci inca odata!
devplayer a spus…
Buna Alina! Eu sunt bunica...si ceea ce impartasesti din propria ta experienta este fantastic ...nu numai binevenit ci esential necesar...Sunt asistenta de meserie dar "pregatirea" nu se face din carti, si nu intotdeauna capeti indrumarile necesare de la cei care ar trebui sa le ofere. Mi-ar fi fost de folos postarea ta actuala acum 30 de ani cand am nascut, deoarece lucrurile par sa stea asa peste tot, in orice timp si locatie. Mi-a placut felul tau direct, la obiect, fara incarcatura resentimentelor, si as recomanda aceasta postare tuturor viitoarelor mamici , sau actuale, presupunand ca au ragaz si mijloace sa-l descopere...Am ajuns la tine cautand sa inteleg ce se intampla cu fata mea care a nascut la Giulesti in urma cu doua zile, si cu nepotica mea: era vorba ca azi e ziua externarii dar "a aparut" ceva si s-a amanat cel mai probabil pentru luni, si asta nu numai cu "fetele" mele! Cred ca iti dai seama ce simtim; vad ca si tu ai stat doar doua zile in spital, si nu o saptamana. Multumesc si tie, si lui Matei ca iti da putin ragaz sa ne povestesti cateceva. Am sa rasfoiesc si celelalte postari de pe blog, daca nu supar cumva :)
alina a spus…
Multumesc mult doamna "bunica" pentru acest comentariu frumos :). Ma bucura nespus sa pot sa ajut in general, iar pe proaspetele mamici in special. Multa sanatate fetelor dumneavoastra!

Postări populare