Veniturile unei mame Partea 1 - concediu de sarcina si lauzie


Ma tin demult sa scriu un astfel de articol, pentru ca atunci cand vine vorba de calculul Concediului de Maternitate cunoscut si ca Concediu de Sarcina si lauzie (CSL) si a Indeminzatiei din Concediul de crestere copil ( ICCC) sunt extrem de multe probleme si confuzii.
Pentru ca pana la urma,chiar daca un copil are nevoie in primul rand de dragostea parintilor, mai are nevoie si de alte lucruri, care se obtin in mare parte cu bani.

Primul venit dupa retragerea din activitate este venitul din Concediul pentru Sarcina si Lauzie( CSL). Aceste venituri, iti sunt platite in continuare de compania la care ai lucrat. Tot ce ai de facut este sa duci concediile de la doctorul de familie, in original, companiei la care lucrezi. Cum acest concediu se intinde pe durata a 126 de zile calendaristice, adica 4 luni si un pic, avand in vedere ca doctorul poate sa-ti dea concediu maxim 30 de zile odata,vor exista minim 4 formulare de concediu de dus la locul de munca.

Daca ati avut 2 sau mai multe locuri de munca, la locul de munca de baza, cel la care ai fost incadrat cu deducerea personala, duceti formuarul in original, iar la celelalte duceti copii dupa original, care trebuie sa aiba pe ele parafa si semnatura doctorului si mentiunea Conform cu originalul.

Calculul venitului din perioada acestui concediu, nu este foarte complicat, dar iti poti prinde putin urechile daca nu ai nicio treaba cu contabilitatea. Asa ca, ma gandisem sa fac un fisier excel in care sa se faca mai usor acest calcul. Insa mi-a luat-o inainte o colega, si ma bucur ca a facut-o, caci este o mare experta in excel si cu ocazia asta puteti invata si niste mici trucuri de excel daca va intereseaza :). Aveti AICI adresa unde gasiti calculatorul pentru concediul de sarcina si lauzie.

Oricum, ce va pot spune sigur este ca in perioada in care sunteti in Concediul de Sarcina si Lauzie incasati un pic mai mult decat incasati din salariu intr-o luna normala. Pentru ca el, grosso modo, se calculeaza ca 85% din media veniturilor brute pe ultimele 6 luni.

Ce mi se mai pare important sa stiti despre acest concediu, este ca el poate fi luat atat inainte, cat si dupa nastere, cu conditia ca dupa nastere sa ai minim 42 de zile de concediu. Cum se traduce asta in bani?

Daca ai vrea sa il iei pe tot inainte, ceea ce nu prea se poate, ca oricum doctorul nu ar trebui sa iti dea adeverinta decat dupa saptamana 30 de sarcina, timp de 42 de zile, dupa nastere, nu vei avea niciun venit. Cu alte cuvinte, indemnizatia pentru crestea copilului, nu se acorda 1 an, sau ma rog, 2 ani, in functie de optiune. Se acoda 1 sau 2 ani minus aceste 42 de zile care reprezinta cam 1,5 luni, si in care tu teoretic trebuie sa fii in Concediu de Sarcina si Lauzie.

Dupa ce au trecut cele 42 de zile de esti indreptatita sa primeste venitul din Indemnizatia pentru Concediu de Crestere Copil, asta daca ai avut minim 12 luni lucrate inainte de a naste. Dar despre indemnizatie o sa scriu un alt post.


In cazul in care v-ati gandit sa va luati tot CSL dupa ce nasteti, trebuie sa fiti constiente ca din punct de vedere finaciar, sau mai bine zis, din punctul de vedere al "banilor nemunciti" veti fi putin dezavantajate. Pentru ca cele 4 luni de CSL se vor scadea din cele 12 luni de stat acasa, si veti mai beneficia doar de 8 luni de ICCC. Asta va spun asa, pentru ca multe femei au dilema datei la care decid sa intre in CSL. Bineinteles ca daca ai un salariu foarte mare, peste 1000 de euro net, avand in vedere plafonul de 3400 de lei al ICCC, poate va este mai bine dpdv finaciar daca intrati in CLS cat mai tarziu.

Fiecare trebuie sa se gandesca la variantele ce-i servesc cel mai bine interesele ei de mama si interesele copilului. Caci pana la urma, timp de 1 an de zile macar, ar fi bine ca totul sa se reduca la o relatie armonioasa mama copil.


Toate cele bune.


Comentarii

Postări populare